5 redenen waarom je tijd zou moeten investeren in een aquariumwinkel.

Aquariumwinkel

We zijn er allemaal wel eens geweest om advies te vragen en/of vissen te kopen… De aquariumspeciaalzaak (of -winkel). Ze zijn er in verschillende soorten, maten en gradaties in kwaliteit. Nu de consument mondiger is geworden en de markt een stuk transparanter (mede door de komst van internet) wordt de rol van een aquariumwinkel of aquarium speciaalzaak ook anders. In Nederland hebben we een grote dichtheid van aquariumwinkels. Bij de meeste Nederlanders zitten er wel een in de buurt. Ik wil je 5 redenen geven waarom het belangrijk is dat je een goede band opbouwt met een aquariumspeciaalzaak.

Reden 1: Je leert er snel en veel

Wanneer je nieuw bent in de aquarium hobby is een aquariumwinkel waarschijnlijk de plek waar je je vissen koopt. Het is de uitgelezen plek waar je vragen kunt stellen. De meeste winkels zijn ontstaan uit familiebedrijven of uit fanatieke hobbyisten die er een onderneming van hebben gemaakt. Voor beide groepen geldt dat deze personen veelal kennis van zaken hebben. Kennis die jij misschien in de toekomst kan gebruiken. Zij krijgen immers al jaren klanten over de vloer die ze helpen en voorzien van advies.

Reden 2: Tijd investeren loont

Ikzelf heb een aantal winkels waar ik regelmatig kom. Hierdoor is er gaandeweg een band ontstaan. Regelmatig loop ik er binnen als ik in de buurt ben om even te vragen hoe het gaat. Bij 1 winkel kom ik iets regelmatiger en loopt het qua tijd altijd uit, tot in de late uurtjes zeg maar... Maar dat is het waard, vind ik althans. Want, doordat ik in deze winkel mijn tijd investeer, investeert deze winkel tijd in mij. Je gaat elkaar helpen. De winkel is blij dat ze een klant hebben die regelmatig hen bezoekt en ik ben blij dat mijn aanwezigheid gewaardeerd wordt. Je gaat elkaar iets gunnen. Zonder dat er verwachtingen zijn. En dat heeft voordelen! Het is een beetje zoals Ikea aangeeft: Aandacht maakt alles mooier!

Reden 3: Ook buiten openingstijden bereikbaar

Doordat je elkaar helpt, kun je ook op elkaar rekenen op een moment dat je echt hulp nodig hebt. Als ik om 11 uur in de avond een probleem zou hebben, waardoor ik een beroep moet doen op de expertise van de winkel, dan weet ik zeker dat ze gehoor geven. En dat is fijn! Je zult maar een vis op dat moment moeten helpen. Maar andersom ook zal ik deze winkel ook op een vrije avond helpen.

Reden 4: Je ontmoet andere hobbyisten

Iets wat minstens zo leuk is, is om anderen te ontmoeten als je in een winkel bent. Een winkel is toch een soort van verzamelplek van een stelletje vakidioten. En dat is leuk! Zoals ik net al aangaf zit ik met regelmaat tot in de late uurtjes in het gezelschap van andere hobbyisten. Daar leer ik van. Verder is het gewoon leuk om het met mensen die net als jij een passie voor vissen hebben te praten en luisteren wat zij meemaken. Het mooie van dit soort gesprekken vind ik altijd; Je hoort niet zoals op fora en social media groepen alleen de succesverhalen, maar tijdens dit soort gesprekken worden ook vaak de verhalen gedeeld waarbij het fout ging. Die zijn in mijn optiek waardevoller en die verhalen delen mensen niet graag op internet.  In the end ontstaan hierdoor ook weer nieuwe contacten en dat maakt de hobby toch net weer wat leuker!

Reden 5: Pro-actief benaderd worden

Wanneer je een band hebt opgebouwd met een aquariumwinkel, dan kent de winkel je wensen en behoeften. Met andere woorden ze weten wat jij graag wilt hebben. Een goede ondernemer weet dat! Dat creëert nog meer voordeel. Want als er vissen besteld worden, kun/mag je bijvoorbeeld mee bestellen. Of je krijgt als eerste een bericht als iets binnen is gekomen, met de vraag of je interesse hierin hebt. Kortom de winkel gaat jouw ook benaderen. De pessimisten onder ons denken nu; ja, omdat ik er geld uitgeef. Als dat je gedachte op dit moment zou zijn, dan is je band niet goed met je aquariumwinkel en zou ik je adviseren er meer tijd in te steken. Want wanneer je band goed is wil je elkaar helpen. Omdat je het elkaar gunt! Natuurlijk wilt een ondernemer omzet hebben, maar jij als hobbyist wilt z'n vissen in topconditie houden. Beide hebben belang bij een goede relatie.

Wat je vooral niet moet doen

Zoals aangegeven maakt aandacht alles mooier, maar toch wil ik je 1 ding meegeven om vooral niet te doen.

Vraag niet om korting.

Dat is zo goedkoop!! Het is in Nederland voor sommige een gewoonte om korting te vragen. Wanneer de band goed is met een aquariumwinkel, dan wordt deze beloont en hoef je dus niet om korting te vragen. Ga ook vooral niet dreigen met dat wanneer je voortaan niet meer korting krijgt dat je geen spullen en/of vissen meer komt kopen. Ik hoorde laatst weer zo een geval en moest er smakelijk om lachen. Dit zijn de mensen die het niet snappen! De reden waarom deze mensen het niet snappen is omdat, een gezonde relatie geen éénrichtingsverkeer is. De aquariumwinkel is niet enkel afhankelijk van jou. En jij bent niet enkel afhankelijk van de winkel. Wanneer een van beide dat wel denkt, dan is er iets aan de hand. Jullie kunnen er samen wel iets moois van maken, waardoor de gun factor ontstaat. Geloof me, dan pluk je daar alsnog de vruchten van!

Daarom is het dus belangrijk om tijd te investeren in een aquariumwinkel.

Comments are closed.