vakantie blog lnummers

8 vakantietips voor je L-nummers in je aquarium

De vakanties zijn begonnen en ondanks dat vakantie voor sommige te duur is. Ook dit jaar gaan er weer genoeg hobbyisten op vakantie. Een spannend moment en hier gaat de nodige voorbereiding aan vooraf om bij terugkomst niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo ook voor de aquarianen met l-nummers. Ik deel 8 tips met je die ikzelf ook vooraf aan mijn zomervakantie  toepas. Waardoor ik zonder zorgen op vakantie kan en lekker tot rust kan komen.

Tip 1 | Bouw voeding gestaag af

voedingIk geef mijn L-nummers normaal 2-3 keer per dag eten. Vaak in kleine porties. 3 weken van te voren controleer ik steekproefsgewijs hoe de conditie van mijn lnummers is. Wanneer ze goed op gewicht zijn en ronde buikjes hebben kan ik langzaam beginnen met voeding af te bouwen. Het is niet erg voor L-nummers die goed doorvoed zijn dat ze eens in de zoveel tijd wat minder te eten krijgen. In theorie kunnen volwassen L-nummers in goede conditie best een week of 2 zonder eten. Voor jonge nakweek is dit minder geschikt. Na afloop van de vakantie bouw je weer langzaam op naar je reguliere voedingspatroon. Zelf hou ik hier een schema voor aan. Die deel ik gratis met je onderaan deze blog.

Tip 2 | Bouw langzaam het water verversen af

waterDe kans is groot dat je geen water kunt verversen tijdens je vakantie. Is dat erg? Nee, niet persé. Een aquarium dat in balans is (Lees: niet overbevolkt en reguliere waterwaardes heeft) kan prima 2-3 weken zonder water te verversen. Doordat er minder gevoerd wordt, raakt het water ook minder snel vervuild (met eten en uitwerpselen). Zie het als een soort droogseizoen wat je hiermee kunt creëren. Je zult merken dat wanneer goed toegepast je je L-nummers in de weken na je terugkomst van vakantie aan de kweek krijgt. L-nummers kweken namelijk tijdens het regenseizoen. Door bij thuiskomst het water vaker te verversen (met iets kouder water) en de toename van voeding, kun je het regenseizoen simuleren. Een soort mindfuck, die bijna altijd werkt… Vrouwtjes zullen dikker worden en de mannetje gaan dan de legholen schoonmaken. Daarna kan het feest beginnen. Uiteraard kun je ook automatisch water verversen als je een overloop hebt. Ikzelf ben geen fan van automatisch verversen tijdens je vakantie, omdat wanneer er onverwacht aan je leiding wordt gewerkt, je bij thuiskomst alsnog (onaangenaam) verrast wordt.

Tip 3 | Zoek een oppas tijdens je afwezigheid

Tijdens je vakantie kun je zelf niet voor je Lnummers zorgen. Toch zul je zo nu en dan wel willen dat iemand wat voert of even kijkt of er geen gekke dingen gebeuren. Daarvoor heb je hulp nodig. Wat ikzelf doe is mijn schoonmoeder met deze taak opzadelen. Aangezien onze katten en konijnen ook dagelijkse zorg nodig hebben, controleert ze ook even mijn vissen op zolder. Uiteraard leg ik haar, voordat ik op vakantie ga, uit wat ze moet doen. Wat in de praktijk betekent dat ik ervoor ervoor dat ze (in principe) enkel hoeft te voeren.

Tip 4 | Jonge nakweek apart zetten

Mocht je het nog niet doen in deze periode, dan is nu een geschikt moment. Eens in de zoveel tijd haal ik mijn kweekbakken leeg. Dit doe ik om de nakweek naar andere aquaria over te zetten waar ze verder kunnen groeien. Vooraf aan de vakantie is zo een moment om dat te doen. Ik zet de nakweek dan in een aparte bak. Jonge Lnummers hebben een ander eetpatroon dan volwassen dieren. Jonge Lnummers kunnen minder goed tegen minder vaak eten. Zeker de kleintjes tot 2cm. Daarom is het handig dat je hier een apart (voeding)schema voor maakt.

Tip 5 | Voeding voor nakweek

Pillendoosje lnummers

Nu je de nakweek apart hebt gezet voor je vakantie vraag je aan de oppas of ze dagelijks wat voeding geeft aan de bak(ken) waar je nakweek in zwemt. Uiteraard koop jij van te voren een pillendoosje waarin je de voeding hebt afgemeten (die heb je overigens ook nodig voor je volwassen dieren). Op deze manier heb je min of meer in de hand wat er per dag gevoerd wordt. Je kunt ook automatisch voeren met een apparaat. Zelf ben ik daar geen fan van, omdat je niet ziet of het voer is gegeten. Iets wat je je oppas wel meegeeft om alleen te voeren als er geen voeding meer in de bak ligt.

 

 

Tip 6 | Dim je verlichting

Ikzelf heb geen verlichting meer in/op mijn nieuwe bakken, maar mocht je wel verlichting gebruiken dan dim deze verlichting tijdens je vakantie.  De meeste L-nummers zijn sowieso geen fan van verlichting en schuilen mede daardoor. Het kan geen kwaad om tijdens je vakantie de verlichting uit te laten. Voordeel voor jezelf; nog een stukje techniek waar je je niet druk over hoeft te maken.

Tip 7 | Pas je thermostaat aan

Sowieso het is zomer, je L-nummers kunnen prima in deze tijd van het jaar zonder verwarming. Heel eerlijk ik draai de mijne vanaf juni uit tot aan mijn vakantie. Tijdens mijn vakantie schakel ik ze aan en stel ik ze in op 24 graden. Niet omdat ik mijn vissen zo laag wil houden, maar als vangnet dat het water niet onder de 24 graden kan komen. Toevallig controleerde ik gisteren de temperatuur in mijn bakken en alles stond zonder thermostaat op 30 graden. De zolder waar ik mijn dieren houd, is in deze tijd van het jaar warm genoeg. Ik gebruik de thermostaat tijdens mijn vakantie enkel als vangnet. Na mijn vakantie gaan ze weer uit tot ergens wanneer de buitentemperatuur onder de 15 graden duikt. Lnummers kunnen temperatuur wisselingen prima aan, mits het niet plotseling gebeurd. Doe geen 50% koud waterwissel bij een bak die op 30 graden staat, dat vinden je vissen niet fijn, maar bouw het in de weken ervoor rustig af wanneer je gebruik maakt van verwarming in de zomer. Voordeel van lagere watertemperatuur is een lagere stofwisseling bij je L-nummers, wat betekent dat ze minder trek hebben in voeding. Handig in tijden dat je minder voert.

Tip 8 | Koop een IP camera

Deze laatste tip is niet zozeer noodzakelijk voor je dieren, maar eerder voor je eigen gemoedsrust. Het is immers vakantie. Koop een IP camera waarmee je op afstand kunt inloggen. Ikzelf gebruik een IP camera van Sonoff die staat aangesloten op mijn Google Home en Wifi netwerk. Het gevolg is dat wanneer ik me zorgen mocht maken als ik op het strand lig. Dan kan ik via mijn mobiele telefoon en de Ewelink app live bekijken hoe het op mijn zolder gaat. Of mocht mijn schoonmoeder hulp nodig hebben op de zolder kan ik via de camera spreken en op afstand aanwijzingen geven. Dus gewoon handig!

Tot slot

Dat waren mijn 8 tips om met een gerust hart op vakantie te gaan. Ik ga m’n spullen inpakken en vakantie vieren!

 

Hieronder mijn schema m.b.t. voeding en water verversen in de zomerperiode. Heb jij nog tips? Laat het vooral weten!

 

Periode Voeding Water verversen
4 weken tot vakantie 2-3 keer per dag voeren 1-2 keer per week 50%
3 weken tot vakantie 2-3 keer per dag voeren 1-2 keer per week 50%
2 weken tot vakantie 2 keer per dag voeren 1-2 keer per week 25%
1 week tot vakantie 1 keer per dag voeren 1 keer 25% en 1 keer 75% (laatste dag)
Vakantie 1 keer per 2 dagen voeren Geen verversing
1e week na vakantie 1 keer per dag voeren 2 keer 75% verversing
2e week na vakantie 2 keer per dag voeren 1-2 keer per week 50%
3e  week na vakantie 2-3 keer per dag voeren 1-2 keer per week 50%

 

Comments are closed.