De gevolgen van inteelt bij L-nummers

L236 SW inteelt
inteelt bij L-nummers

Naar aanleiding van mijn vorige blog, heb ik van verschillende personen vragen gekregen. De meeste gingen over inteelt. Daarom deze blog. Waarom zou je hiervoor moeten waken? Kan inteelt echt invloed hebben op je eigen nakweek? Het antwoord is simpelweg ja! Misschien niet direct in je eigen nakweek dan wel in de nakweek van iemand degene die bij je koopt. Het lastige is je kan het niet zien als je nakweek koopt…

Waarom goede nakweek belangrijk is voor jezelf.

Een serieuze hobbyist is er alles aan gelegen om goeie nakweek af te leveren. Immers zal de mond tot mond reclame zijn werk doen. Wanneer mensen vertrouwen hebben in iemand zullen ze hem immers ook aanbevelen. Dat geldt andersom ook de andere kant op. Heb je vissen die minder van kwaliteit zijn, dan zullen mensen minder snel terugkomen. Zoals eerder aangegeven gebeurd inteelt regelmatig onder Hypancistrus soorten. L46 is hier een voorbeeld van, maar ook de L066, L333, L236 en de SW variant hiervan.

Hoeveel nakweek kun je het beste kopen?

Wanneer je op zoek bent naar deze vissen en zelf een groep wilt samen te stellen, koop dan niet alle vissen bij dezelfde persoon. Want hiermee vergroot je de kans op inteelt. Zeker bij de hierboven genoemde soorten. Vaak is het interessant o.b.v. prijs en/of gemak er meer te kopen als het budget het toelaat. Weersta die verleiding! Het nadeel is dat er een aannemelijke kans bestaat dat broer en zussen samen liggen in de toekomst. Dan zijn er personen die denken, boeiuh ik heb nakweek. Klopt dat heb je, maar inteelt is uit ethisch perspectief natuurlijk onjuist. Bovendien de kwaliteit van nakweek neemt af en je voegt niks toe aan de hobby. Je vult waarschijnlijk op korte termijn je spaarpot wat aan, maar uiteindelijk kopen mensen niet meer bij je. Vaak zie je bij inteelt dieren ook dat er “schoonheidsfoutjes ontstaan”. Dat kan in kleine dingen zitten. Hieronder een voorbeeld van hoe dat bij L236SW uitziet.

L236SW inteely
De gevolgen van inteelt bij L236SW

Zoals boven op de foto goed te zien is, zie je dat de vinnen van de linker L236SW niet volgroeid zijn. De rechter vis heeft dat aan de linkerzijde. Dit zijn de zichtbare gevolgen van inteelt. Er zullen vast en zeker ook goede vissen in deze groep hebben gezeten, maar de kans is groot dat hier ook problemen mee ontstaan. Het treurige aan dit is dat mensen dit alsnog verkopen en er dan mensen zijn die hiermee verder voortplanten… Het begin van het einde zeg maar…

Handig om te weten

Dus wees slim als je een groep van nakweek samenstelt:

Koop bij verschillende kwekers van dezelfde lijn!

Met dezelfde lijn bedoel ik dat je zeker weet dat je vissen koopt uit hetzelfde vanggebied. In het geval van L333, kruis geen l333 porto de moz met L333 black & white of gold. Of kruis geen L236 RB met de Will lijn. Dan vertroebel je ook lijnen.

Wanneer koop je wel meerdere exemplaren naweek?

Als je op een later tijdstip deze uit gaat selecteren, afhankelijk van de groep die je wilt samenstellen hou ik bij voorkeur de volgende vuistregel aan:

3:1

Voor iedere vis die ik uiteindelijk wil behouden haal ik 2 alternatieve vissen als ze 3-5 cm zijn en ik nakweek koop. Die vissen lijken qua tekening (in het geval van L236, L173, L082 etc) in mijn geval. Op deze manier kan ik groepen van 5-7 dieren samenstellen die niet verwant zijn. Iets wat ik het liefste heb qua grootte. Ik heb deze dieren tot het uitselecteren ook apart zitten. Tot het moment dat ik ze kan onderscheiden op bijv geslacht of tekening. Dan selecteer ik uit waar ik verder mee wil en de rest mag hierna verhuizen. Hierdoor kan ik op mijn gemak kiezen en er zeker van zijn dat ik geen inteelt voortbreng. Elke andere optie is naar mijn inzicht alleen maar een risico om inteelt in de hand te spelen. Een groep samenstellen is dus niet iets wat ik in een middag doe, maar verspreid over 1-2 jaar.

Wil je dit niet? Koop dan wildvang in een aquariumwinkel.

Comments are closed.