L236 in het aquarium

L-nummers uit Duitsland halen

Afgelopen zondag 1 maart jl. was het zover; ik ging in Duitsland kijken voor nieuwe lnummers. Dit doe ik een aantal keren per jaar. De weken ervoor waren al redelijk druk gezien ik met iedereen moest afstemmen of het allemaal paste in de agenda’s. Dat kost best wel wat tijd om alles passend te krijgen. Het was niet alleen halen, ik nam voor een aantal mensen ook vissen mee, omdat het op de route lag. Vaak zie je in dit soort gevallen dat het allemaal net nog een beetje opschuift of dat iemand op het laatste moment afhaakt. Uiteindelijk werd het een strakke planning. Vooraf laat ik me goed informeren over hoe ze de vissen, waarin ik geïnteresseerd ben, houden, eruit zien en verzorgen. Dit om te voorkomen dat ik een verkeerde aankoop doe of mijn tijd verdoe. Zeker wanneer het om nakweek gaat.

.

Eerste halte: Den Bosch

’s Ochtends om 8 uur ging ik op pad. De eerste stop was om 9:00 uur in Den Bosch waar iemand nakweek van mij kwam halen. Dit ging allemaal volgens tijdsplan. Daarna moest ik snel door naar Eindhoven waar ik mijn vrouw en 3 kinderen op de trein naar Maastricht zette en uitzwaaide. Zij gingen naar mijn ouders en waren mijn opvang later in de middag.

Aufgehts!

Eenmaal richting Duitsland kwam ik rond 11 uur aan bij mijn eerste adres. In werkelijk een prachtig statig huis verwelkomde mij een super vriendelijke man. We raakte al snel aan de praat over allerlei zaken in onze hobby. En dat voelde goed. Ik was nog nooit eerder bij hem geweest voor L-nummers. Voor mij een nieuw adres, maar zeker een waar ik nog graag eens terug ga komen. Hij had prachtige Lnummers zwemmen en je kon zien dat dit een liefhebber van het eerste uur was. Alle aquaria waren goed in orde en hij had verschillende groepen gevormd en kon bij iedere groep leuke verhalen vertellen. Om 13:15 uur moest ik door om niet te laat te komen voor mijn volgende afspraak in België. Wel nam ik 11 L236 SW (Super White) en 10 L236 Basic dieren mee van mijn nieuwe Duitse contact. Ik mocht de dieren stuk voor stuk uitzoeken op mijn gemak en als ik er een wilde wisselen, ving hij een andere voor mij om te beoordelen. Geweldige service!

L236 SW

En door naar België...

Het was half 2 en ik moest haast gaan maken om niet te laat in Maasmechelen te zijn voor mijn volgende afspraak. Daar kwam iemand nog nakweek van mij halen. Het spannende wat ik dan altijd vind, is of het water niet te veel afgekoeld van die nakweek? Ze zaten er immers al sinds 7:30 die ochtend in. Gelukkig was dit zelfs nog prima warm. De tempex transportboxen zijn ideaal hiervoor in combinatie met een los bakje warm water die ik ernaast zet.

Ook met deze persoon in België is het iedere keer een vrolijk weerzien en worden leuke verhalen van de hobby uitgewisseld. Goed om elkaar weer even gezien en gesproken te hebben.

Tijd om L173 te gaan bekijken

L173 hypancistrus

Tijd om door te rijden naar Maastricht richting mijn ouders ,vrouw en kinderen. Hier gaf ik de in Duitsland gekochte vissen allemaal een thermostaat en sloot ik ze aan op een luchtpomp. Op die manier weet ik zeker dat het water weer even op temperatuur komt en de luchtpomp wat beweging brengt, zodat de vissen het wat langer uit houden.

Daarna snel door naar mijn volgende afspraak in Duitsland waar ik L173 zou gaan halen. Om 16:30 sta ik bij een bekende waar ik al 2 jaar lang over de vloer kom en lnummers bewonder. Hij had voor mij ook bij iemand anders uit de buurt al L173 geregeld, zodat ik van verschillende bloedlijnen nakweek kon meenemen. Ideaal! Kostte vooraf wel wat planwerk, maar werkt prima en op deze manier hebben we het ook al eerder gedaan met andere L-nummers in het verleden. Deze man heeft werkelijk hele mooie dieren zitten.

Nog een paar Super Whites dan maar...

Binnen het uur kan ik door naar mijn laatste adres in Duitsland. Ik kom hier om 18 uur aan en om 19:00 rijd ik weer richting Maastricht met nog 10 L236 Super Whites en 2 L236 Super Yellow. Het is rond 20:00 dat ik bij mijn ouders voor de deur sta en ik de andere vissen inlaad. We kunnen weer terug naar Almere.

L236 super white
Lnummers overwennen

Moe en voldaan kom ik om 22:15 aan in Almere en pak ik gelijk de spullen om de vissen te gaan laten overwennen. Dit had ik al klaar gelegd de avond ervoor. Alle 33 L236 (SW,SY en basics) en alle 11 L173 hadden de reis overleeft. Om half 12 zette ik de laatste vissen over in hun nieuwe verblijf.

Uiteraard wilde de laatste L236 SW liever in zijn bakje blijven. Maandagochtend moest ik dan maar bijslapen in de eerste meeting 😉

Nu afwachten hoe alle Lnummers zich gaan ontwikkelen… Daar kijk ik naar uit. Om ze tot slot uit te selecteren en koppels te gaan vormen.

Overall was het wederom de moeite waard om een aantal gepassioneerde hobbyisten bij onze Oosterburen te ontmoeten.

Comments are closed.