Golden Nugget breeding

Lnummers kweken 10 tips

Lnummers kweken soms is het net magie. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik L-nummers kweek. Het lastige aan het beantwoorden van deze vraag is dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Toch zijn er een aantal zaken die op alle wegen naar Rome voorkomen. Over mijn weg naar Rome vertel ik je in de onderstaande 10 tips.

1. De juiste dieren

Het lijkt eenvoudig de juiste Lnummers vinden om mee te kweken. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het mooiste voorbeeld is een eenvoudige populaire soort; L201. Deze wordt aangeboden met verschillende namen die op andere varianten van toepassing (kunnen) zijn. Zo kom je bij een L201 de termen tegen:

  • L201 contradens
  • L201 inspector
  • L201 big spot

De genoemde varianten zijn allemaal andere vissen dan een L201. Zo wordt de Hypancistrus Contradens in een ander gebied gevangen en is deze een behoorlijk stuk groter, alsmede de Hypancistrus Inspector die naast het formaat ook duidelijke uiterlijke verschillen heeft. Dan is er ook nog een andere variant van de L201 die grotere stippen heeft, de zogenaamde Big Spot. Ook zijn er lokale varianten van de L201 waarbij de kleur van de spots kunnen verschillen tussen wit en geel.

Wanneer je deze informatie niet weet dan is het niet ondenkbaar dat je verschillende vissen in een kweekgroep hebt. Met alle gevolgen van dien, want hypancistrus soorten kunnen met elkaar kruisen. Ook in Nederland is dit voorgekomen en aan de orde. En er zijn helaas hobbyisten die dat niet interesseert.

Met andere woorden zorg dat je de juiste dieren uit selecteert om een groep mee te vormen. Of je nakweek neemt of wildvang dat maakt minder uit, zolang het maar dezelfde variant is. Lnummers kweken met verschillende varianten of dezelfde bloedlijnen is niet wenselijk. Zie ook mijn eerdere blog hierover.

L201 vs Hypancistrus Contradens
Het verschil zichtbaar tussen Contradens en L201

2. Inrichting

L46 hypancistrus zebra aquarium
Inrichting met veel schuiplekken voor de L46 H. Zebra
inrichting aquarium
Inrichting van L173 waarbij het aquarium is opgesplitst
L400 met leghol
Stop hier en daar een leghol tussen de stenen en hout

De inrichting is een belangrijk component om de kweek te stimuleren. Zo is het belangrijk om de legholen goed te verdelen, zodat in het geval wanneer je meer mannen hebt, je de territoria kunt verdelen. Doorbreek ook de zichtlijnen in het aquarium. Ikzelf ben voorstander van een inrichting met zandbodem. Dat heeft ermee te maken dat de bacteriën hun werk kunnen doen op deze oppervlakte en mijn ervaring is dat de vissen rustiger zijn, dan wanneer je een “kaal” aquarium met legholen neemt. Over het aantal legholen zijn de mening verdeeld. Ikzelf neem altijd 1 hol meer dan het aantal mannen in het aquarium. Waarom? Op deze manier kunnen mannen altijd kiezen waar ze in willen kweken. Houd voor de breedte de vuistregel de breedte van het lichaam met 1 zijvin. Op deze manier kan de man goed klemmen. De diepte is 1,5x de totale lengte van de vis. Met deze 2 maten in je hoofd kun je praktisch altijd legholen kopen.

Verder zorg voor genoeg schuilplekken. Maak er geen Vandervalk hotel van of flats waar de vrouwen alleen maar in een leghol kunnen schuilen. Dat geeft de vissen onnodige stress en is vaak niet wenselijk om het kweekgedrag te stimuleren. Creëer een aantal ruimtes waar je Lnummers kunnen schuilen. Denk aan kieren of spleten tussen stenen of hout. Verder zorg ervoor dat er stroming door het aquarium kan gaan. De meeste Lnummers leven in plekken waar er stroming is. De een wat sterker dan de ander. De lichaamsbouw is er in ieder geval voor gemaakt. Het voordeel van stroming is dat het indien je je aquarium goed inricht je vuil naar 1 kant trekt.

3. Temperatuur

Zorg dat je L-nummers op de juiste temperatuur gehouden worden. Hou er rekening mee dat wanneer je l-nummers op een lagere temperatuur houdt dat je ook de voedingcycli op aanpast. Door de lagere temperatuur verbranden ze ook minder energie. Zet je de temperatuur hoger dan normaal, zorg dan dat je ook wat meer te eten geeft. En vergeet bij hoge temperaturen ook vooral niet om een luchtsteentje toe te voegen, zodat water zich met zuurstof blijft vermengen. De belangrijkste tip die ik je kan geven is om je goed te laten informeren en zelf te onderzoeken wat de juiste temperatuur is voor de L-nummer die wilt gaan houden om te kweken.

4. (Koud)water verversen

Een veel gestelde vraag is of je kunt verversen met koud water? Het antwoord is ja, in beperkte maten. Mijn advies als je hierin nieuw bent; Doe dit alleen bij volwassen vissen. Er is een tijd iemand geweest die doordat hij altijd met (teveel) koud water zijn L46 nakweek bak ververste de vraag stelde waarom alle L46 na 2 maanden dood waren. Het antwoord bleek teveel koud water te zijn.

Als je met koud water ververst, zorg er dan voor dat je temperatuur niet met meer dan 4-5 graden zakt. Als je teveel koud water gebruikt dan zul je zien dat je L-nummers in een soort shock raken. Waarbij ze om de paar tellen een stuiptrekking vertonen. Als dat gebeurd weet je dat je teveel koud water hebt gebruikt. Dit komen ze in principe te boven, mits de bak snel genoeg opwarmt. Een stap erger is dat de vissen ondersteboven op de bodem liggen en verkrampen. Als je dit ziet bij een Lnummer, haal hem er dan gelijk uit en stop hem in een aquarium wat wel op temperatuur is. Eventueel hou je hem even bij de uitlaat van een (stroming)pomp, zodat de kieuwen in beweging komen.

Ikzelf ververs 1x per week een klein deel met koud water. Op al mijn aquaria zit rechts boven een witte lijn. Dat is een stukje tape van 4cm.

Aquarium inrichting
Zie rechtsboven de witte verticale streep

Het bruto watervolume van mijn aquaria is 108 liter (80x50x27 (waterhoogte)). Die witte strip staat voor 16 liter water. Dat is in mijn geval ongeveer 15% van het totale watervolume en geeft 4 graden verschil. Wanneer ik dit doe zie ik de Lnummers actiever worden. Ik kan niet wetenschappelijk onderbouwen dat ik hierdoor sneller de L-nummers tot kweek kan aanzetten. De reden waarom ik het doe is omdat ik een snelle manier zocht om even het water te verversen en het een equivalent is van een lokale regenbui. Bij mijn nakweek aquaria hanteer ik meestal een 10% (2,5-3cm). Deze zijn namelijk veel gevoeliger, zeker de vissen die net een cm zijn. Maar wees hier voorzichtig mee!

Wel of geen leidingwater gebruiken?

Verder ververs ik op nog 2 andere momenten in de week ongeveer 50% water. Dit water heeft een temperatuur ergens tussen de 28-30 graden. De meeste aquaria zitten om en nabij die temperatuur. Uiteraard kun je ook water aanmaken en afwijken van de kraanwater waardes. Soms kan dit bijdragen, echter is dit niet zonder risico en moet je de chemie van water goed begrijpen. Zelf ben ik van mening dat in Nederland gezien de kwaliteit van het water dit niet nodig is voor Lnummers te kweken. De meeste wildvang vissen die uit quarantaine komen zijn aangepast aan deze waterkwaliteit en de nakweek is ook vaak opgegroeid met leidingwater. Wanneer dit niet zo is of je erover twijfelt, vraag het even bij degene waarvan je je vissen koopt.

5. Filter techniek

Ik gebruik zelf het Hamburger Matten Filter (HMF) systeem om Lnummers te kweken. Omdat ik dit het meest praktisch vind en ik geen ziektes kan verspreiden wat een centraal systeem zoals met een bioloog wel het geval is. Het nadeel is dat het meer werk is.

Zoals eerder aangegeven is stroming een goede toevoeging. Dat kun je bijvoorbeeld met een stromingspomp doen. Ikzelf doe het met 2 luchthevels die ook als filter gebruikt worden. Mijn luchthevels kunnen per stuk ongeveer 700l/u aan. Ik heb er in de aquaria, die ik niet opgesplitst heb, 2 in gebruik. Wat dus goed is voor 1400l/u. Mijn filtermatten zijn grof, zodat bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen hierin samen met afval uit het aquarium. Kortom ik heb 1400l/u stroming in een aquarium van 80x50x27 (108 liter).  Het vuil hecht zich in mijn filtermat en wordt daar afgebroken door de bacteriëncultuur. De vuistregel die ik altijd aanhoud is dat ik de staart van mijn vissen wil zien bewegen als ze stil in de legholen liggen.

6. Voeding

Zeker niet onbelangrijk is de L-nummers genoeg en de juiste voeding aanbieden. Om Lnummers te kweken is afwisseling ook belangrijk. Er wordt veel aangeboden en de meeste voedingsmerken doen nauwelijks voor elkaar onder vandaag de dag. Uiteraard beweren vertegenwoordigers en fabrikanten anders. Maar in de praktijk kun je met zowel A-merken als B-merken of lokale merken uitstekende resultaten behalen. Binnenkort kom ik terug op de dit onderwerp, aangezien ik ook regelmatig hier vragen over krijg. Daar zal ik ingaan op hoe vaak voer je, welk onderscheid is er te maken. Waar verdeel je de voeding, etc.

Voor het aanzetten tot kweek is het belangrijk dat je L-nummers goed te eten krijgen. De vrouwen moeten immers eitjes produceren en de mannen sluiten zichzelf op in een leghol met de nakweek voor een aantal dagen/weken. Geef kleine porties per keer. Zodat het eten snel opgegeten wordt.

7. De juiste verhouding

Bestaat er zoiets als de juiste verhouding bij Lnummer kweken? In mijn optiek heb je minimaal 1 man en 1 vrouw nodig. De rest is afhankelijk van hoe je tegenover een aantal zaken staat. Over het algemeen heb ik zelf liever meer mannen dan vrouwen in een aquarium. Om de volgende reden:

  1. Vrouwen maken namelijk sneller eieren aan dan dat mannen broedzorg kunnen plegen. Wanneer er dan nog een extra man aanwezig is, dan kan de vrouw alsnog de eieren kwijt en verstopt ze niet.
  2. Concurrentie; een man heeft concurrentie nodig en de vrouw moet een voorkeur krijgen.
  3. Conditie: de alfa man is niet altijd in top conditie, dus is het wijs om een back-up te hebben.

Heel veel hobbyisten vinden dat er meer vrouwen aanwezig moeten zijn in een groep dan mannen wanneer het aankomt op Lnummers kweken. Maar zolang de vrouwen de eieren niet kwijt kunnen, zullen ze uiteindelijk een keer verstoppen. Het argument dat vaak wordt gebruikt is dat de mannen teveel ruzie maken. Dat gebeurd enkel in de volgende gevallen:

  1. Wanneer de groep te groot is voor het aquarium.
  2. Wanneer de hiërarchie nog niet bepaald is in een groep.
  3. Wanneer er te weinig schuilplaatsen zijn.
  4. Wanneer zichtlijnen in het aquarium onvoldoende zijn doorbroken.

8. Broedzorg of apart zetten?

Een alternatieve aanpak op punt 1 van tip 7 is dat je de eieren bij de man weghaalt. Maar dit is lang niet altijd verstandig. De man moet leren om broedzorg te plegen en dat leert hij op deze manier niet. Met als gevolg dat de vis al dan niet in de toekomst uit stress de eieren spontaan op gaat eten. Niet handig dus voor toekomstige kweekpogingen.

Verder wordt er vaak gevraagd wat te doen als de eieren eruit worden gegooid door de man? Mijn tip is om die te laten voor wat het is. De man heeft een reden waarom hij afstand ervan doet. De natuur is gebaseerd op survival of the fittest. De broedende man kan dat prima beoordelen. Dus koop geen egg tumbler oid. Daarmee breng je in mijn optiek alleen maar zwakke vissen mee voort.

Wat te doen als de man het hol heeft verlaten en de larfjes nog in het hol zitten? Je kan er dan voor kiezen om ze apart te laten opgroeien in een drijfring bijvoorbeeld. Of je kan ze laten zitten. Zelf heeft de laatste optie mijn voorkeur. Om de simpele reden; nakweek groeit sneller in de ouderbak dan wanneer je ze overzet in een drijfring of ander aquarium. Ik heb dit in het verleden met verschillende soorten uitgeprobeerd, maar iedere keer was de nakweek in de ouderbak sterker gegroeid dan wanneer ik ze daaruit had gehaald. En ja de nakweek krijgt genoeg te eten in de ouderbak aangezien die kleintjes in spleten en kieren kunnen komen waar de grotere vissen niet kunnen komen. Daarover moet je je geen zorgen maken. Ikzelf haal een aantal keren per jaar de bakken leeg om zo de nakweek over te zetten.

Lnummer larf
L400 larven apart gezet
L400 verloren ei
L400 heeft een ei verloren

9. Vorm kweekkoppels in plaats van kweekgroepen

Zelf ben ik de afgelopen periode druk geweest met het uit elkaar halen van groepen en het vormen van koppels of trio’s. Het is heel verleidelijk om groepen maar te laten kweken en je nakweek weg te zetten. Maar bij Lnummers kweken draait het vind ik om de kwaliteit die je wilt bieden en is het zinvol om inzichtelijk te hebben van welke koppels je nakweek komt. Daarom deel ik aquaria op bij de kweekrijpe Lnummers. Niet alleen heb je zo een beter overzicht, je kunt ook koppels maken die bijvoorbeeld beter getekend zijn en normaal in een groep niet zo snel gevormd zouden worden. Bij nakweek l-nummers zorg ik dat ik verschillende bloedlijnen bij elkaar zet en bij wildvang kan ik de F1 dieren desnoods in de toekomst nog uitselecteren om nieuwe koppels te vormen. Ikzelf ben voorstander van kwalitatieve nakweek i.p.v. kwantitatieve nakweek. Zeker in Nederland is naar mijn inziens onvoldoende kennis bij hobbyisten aanwezig over de genetica theorie van Mendel. Zie ook mijn eerdere blog. Er zijn een aantal hobbyisten zich hiervan bewust. Terwijl er via verschillende kanalen altijd maar vragen gesteld worden over waarom er bij hobbyisten in het buitenland mooiere nakweek beschikbaar is. Dat heeft voor een deel te maken met dat deze de theorie begrijpen en toepassen. Dus mijn tip; maak koppels/trio’s i.p.v. groepen. Zo krijgt Lnummers kweken een andere dimensie die uiteindelijk veel leuker wordt.

Leporacanthicus Heterodon kweek
Leporacanthicus Heterodon koppel klemmen elkaar

10. Lnummers kweken is geduld hebben

Deze is waarschijnlijk het belangrijkste bij Lnummers kweken. Het kweken van L-nummers is niet zoals pinnen bij de bank. Je drukt op een knop en je krijgt er iets voor terug. Sommige mensen denken dat wanneer ze een groep hebben gekocht dat ze gelijk met een paar aanpassingen binnen 24 uur de babykamer kunnen opstarten en dat de fabriek draait. Zo werkt het natuurlijk niet. Dan kun je beter in staven goud of Bitcoins gaan beleggen. Aangezien je rendement daarin hoger zal zijn.

Wanneer je de bovenstaande zaken structureel toepast zoals ik zul je waarschijnlijk ook dezelfde resultaten krijgen als ik. Maar heb vooral geduld en observeer je lnummers dagelijks om te kijken hoe hun conditie is. Soms kan het jaren duren voordat je favoriete Lnummer gaat kweken. Zit niet elke dag met een zaklamp in al die legholen te turen of er al gekweekt wordt. Relax…And why the rush? Het is een hobby!

L501 pleegt broedzorg
L398 klemt het vrouwtje

Comments are closed.